Τόσα ελληνικά τυριά, τόσες διαφορετικές ζύμες και φύλλα: η τυρόπιτα είναι ένα έδεσμα... ανεξάντλητο!
Υλικά
Για το φύλλο
- 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + 400 γρ. αλεύρι λευκό
- 200 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
- 120 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 600 γρ. φέτα σκληρή + 300 γρ. ανθότυρο, χοντροτριμμένα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 αυγά
- ½ μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
- ½ κουτ. γλυκού μαυροκούκι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το μπέικιν και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά 400 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30΄. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν, ρίχνουμε τα τυριά, το γιαούρτι, τον δυόσμο και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά (να μη διαλυθεί εντελώς η φέτα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Στρώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. από το χείλος του. Απλώνουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων. Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε σε τρίγωνα και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για 45-50΄μέχρι να ψηθεί το φύλλο πάνω-κάτω.