Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΣήμερα θα εντρυφύσουμε στην εκδοχή του «τταβά», με τον τρόπο που τον έφτιαχναν παραδοσιακά οι νοικοκυρές της Λάρνακας
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
2 μεγάλα κρεμμύδια
500 γρ. πατάτες
500 γρ. κολοκυθάκια
250 γρ. αγκινάρες καθαρισμένες
½ φλ. μπιζέλι
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού αρτυσιά (κύμινο) φρεσκοκοπανισμένη αν θέλουμε
Αλάτι και πιπέρι
2 φλ. τσαγιού νερό
Διαδικασία
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας και ξεχωριστά το ρύζι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τα κολοκυθάκια σε φέτες και τις αγκινάρες στα 4. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
Σ’ ένα μεγάλο πήλινο «τταβά» βάζουμε το κρέας μαζί με τα λαχανικά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Δημιουργούμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα και βάζουμε μέσα το ρύζι. Ρίχνουμε από πάνω το νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3 ώρες. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τον τταβά μέσα για μισή ακόμα ώρα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Αν δεν έχουμε τον παραδοσιακό «τταβά» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε βαθύ ταψί φούρνου.