Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι αµπελώνες δεν ευδοκιµούν στις ορεινές βόρειες περιοχές της Ισπανίας κι έτσι ο µηλίτης είναι συνηθισµένο ποτό στην Αστούρια, τη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων, όπου το κλίµα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της µηλιάς. Σε αυτό το πιάτο η φρουτώδης οξύτητα του µηλίτη δένει υπέροχα µε το πικάντικο τσορίθο.
Υλικά
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
- 1½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 200 ml µηλίτης (σε όλα τα σούπερ µάρκετ)
- 1 δαφνόφυλλο
- 800 γρ. λουκάνικα τσορίθο (ή ελληνικό λουκάνικο πικάντικο, π.χ. µε πάπρικα), κοµµένα διαγώνια σε κοµµάτια περίπου 2-3 εκ.
- 3 κουτ. γλυκού ξίδι, κατά προτίµηση από σέρι (σε ντελικατέσεν) ή, εναλλακτικά, ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαραθεί, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουµε την πάπρικα και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό ακόµη.
Δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε τον µηλίτη και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό και το δαφνόφυλλο και µαγειρεύουµε για 7-8 λεπτά, µέχρι να αρχίσει το µείγµα να βράζει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 5 λεπτά. Προσθέτουµε το τσορίθο και σιγοβράζουµε για άλλα 5 λεπτά, µέχρι να συµπυκνωθεί λίγο η σάλτσα. Ρίχνουµε το ξίδι, τον µαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουµε. Αποσύρουµε. Σερβίρουµε ζεστό µε καλό σταρένιο ψωµί.