Είναι μπελάς μεγάλος να καθαρίσεις κολοκυθοκορφάδες. Στην ταβέρνα «Βάγιας», τα καλοκαίρια, κάθε πρωί τις μαζεύουν φρέσκες από το μποστάνι τους. Ο Γιάννης και η γυναίκα του Ελένη τις καθαρίζουν υπομονετικά και τις μαγειρεύουν με πολύ ελαιόλαδο. Σε άλλες περιοχές συνηθίζουν να ρίχνουν ένα μικρό κομματάκι σύγλινο στην κατσαρόλα, για να νοστιμέψει το φαγητό.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκυθοκορφάδες, καθαρισμένες (ξεφλουδίζουμε τους μίσχους από τις ίνες) και ψιλοκομμένες
- 200 γρ. βλίτα, καθαρισμένα και πλυμένα
- 1 μάτσο φρέσκος δυόσμος, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο φρέσκος άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο κολοκυθολούλουδα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 5-6 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κιλό κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα στα τρία
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 500 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε τις κορφάδες, τα βλίτα, τον δυόσμο, τον άνηθο, τα κολοκυθολούλουδα, τα κολοκυθάκια, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 200 ml νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.