Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα υπέροχο τσάτνεϊ µάνγκο, εύκολο στην παρασκευή και όχι πολύ καυτερό. Το γλυκό τσάτνεϊ δίνει την κόντρα γεύση στα πικάντικα πιάτα.
Υλικά
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, σε ξύσµα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 καρφιά γαρίφαλο
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 1 κιλό φρέσκια ή κατεψυγµένη σάρκα από µάνγκο, χοντροκοµµένη
- 375 ml λευκό ξίδι
- 230 γρ. ζάχαρη, λευκή
- αλάτι
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το λάδι, σε µια κατσαρόλα µεσαίου µεγέθους, προσθέτουµε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε και τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουµε να πάρουν βράση.
Μειώνουµε τη φωτιά σε χαµηλή και µαγειρεύουµε το τσάτνεϊ για 1 ώρα ή µέχρι το µάνγκο να πήξει και να γίνει πολτώδες, σαν µαρµελάδα. Όταν είναι έτοιµο, πρέπει να πέφτει σε στρώσεις από το κουτάλι. Αλατίζουµε και ρίχνουµε επιπλέον σκόνη τσίλι, αν θέλουµε. Αφαιρούµε τα ολόκληρα µπαχαρικά.
Βάζουµε το τσάτνεϊ σε καυτά αποστειρωµένα βάζα (για να αποστειρώσουµε τα βάζα, τα πλένουµε σε βραστό νερό και τα στεγνώνουµε καλά σε ζεστό φούρνο). Σφραγίζουµε τα βάζα και τα αφήνουµε να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύουµε το τσάτνεϊ σε δροσερό µέρος ή στο ψυγείο µετά το άνοιγµα.