Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣε ένα πιάτο, ο χειμώνας όλος! Χυλωμένος τραχανάς, ψημένες χειμωνιάτικες ρίζες και μελωμένα πράσα, και ολόγλυκα κυδώνια, σε μια μοναδική σούπα.
Υλικά
Για τις ρίζες
2 μικρά παντζάρια
2 μέτρια καρότα
1/2 μέτριο κυδώνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
1 ξύλο κανέλας
50 ml ελαιόλαδο
25 ml πετιμέζι
Για τη σούπα τραχανά
50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο, σε λεπτές ροδέλες
250 γρ. γλυκός, σταρένιος τραχανάς
1-1,5 λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
2 φύλλα δάφνης
Για το σερβίρισμα
6 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση χωριάτικο
120 γρ. ξύγαλο Σητείας (ή άλλο φρέσκο κρεμώδες τυρί, π.χ. κατίκι Δομοκού)
Διαδικασία
Ρίζες
Για να φτιάξουμε το τραχανά με χειμωνιάτικες ρίζες και κυδώνια, ξεκινάμε με τις ρίζες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα καρότα και το κυδώνι. Τα τακτοποιούμε στο κέντρο ενός μεγάλου κομματιού αλουμινόχαρτου, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε ανάμεσά τους το δεντρολίβανο, το θυμάρι και την κανέλα, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σε σφιχτό πακετάκι.
Το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά-1 ώρα, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν (τα τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι – πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία). Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα καρότα, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζουμε το κυδώνι, πετάμε τα κουκούτσια, το κόβουμε σε λεπτές κυδωνάτες φέτες και τις βάζουμε κι αυτές στο μπολ. Περιχύνουμε με το πετιμέζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν όση ώρα ετοιμάζουμε τη σούπα.
Σούπα τραχανά
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον τραχανά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το 1 λίτρο ζωμό, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τις δάφνες και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
Σιγοβράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας συχνά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσοχή όμως, γιατί στο τέλος πρέπει να είναι χυλωμένος. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τις ρίζες και το κυδώνι.
Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ, τις αλείφουμε με το ξύγαλο και συνοδεύουμε τη σούπα.