Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 750 γρ. καρότα, σε µεγάλα κοµµάτια
- 8 µεγάλα φύλλα σέσκουλα (ή 16 µικρότερα) ή µαρουλιού
- 12 σπαράγγια, καθαρισµένα (αν δεν βρούµε φρέσκα, αγοράζουµε διατηρηµένα σε βαζάκι)
- 2 µικρά κολοκυθάκια, κοµµένα σε µακριά µπαστουνάκια
- 16 φασολάκια, καθαρισµένα, φρέσκα ή κατεψυγµένα
- 250 γρ. κρέµα γάλακτος
- 6 κουτ. σούπας ζελατίνη, σε σκόνη
- 16 ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μυρωδικών
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα µυρώνια
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένος βασιλικός
- ξύσµα από 1 µικρό λεµόνι
- 200 γρ. κρέµα γάλακτος
Διαδικασία
Σε µια κατσαρόλα µε µπόλικο αλατισµένο νερό που κοχλάζει βράζουµε τα καρότα για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Στην ίδια κατσαρόλα µε το νερό που κοχλάζει ρίχνουµε τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια και τα σπαράγγια (αν βάλουµε φρέσκα) και τα ζεµατίζουµε για 5-6 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα στεγνώνουµε πιέζοντάς τα απαλά µε απορροφητικό χαρτί.
Στην ίδια κατσαρόλα µε το νερό που κοχλάζει ρίχνουµε τα σέσκουλα ή το µαρούλι και τα ζεµατίζουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς και να γίνουν εύκαµπτα. Τα βγάζουµε προσεκτικά µε τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουµε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν.
Λαδώνουµε ελαφρώς µια παραλληλόγραµµη φόρµα για κέικ ή ψωµί, µε διαστάσεις 20 x 7 x 9(βάθος) εκατοστά. Τη στρώνουµε µε διαφανή µεµβράνη, ώστε να καλύψουµε τον πυθµένα και τα τοιχώµατα. Την αφήνουµε να κρέµεται στα πλαϊνά αρκετά, ώστε να σκεπάσουµε αργότερα την επιφάνεια της τερίν. Στρώνουµε τα σέσκουλα ή τα µαρούλια, φροντίζοντας να µη µείνουν κενά µεταξύ τους, όπως κάναµε και µε τη µεµβράνη. (Καλύπτουµε πυθµένα και τοιχώµατα και αφήνουµε να προεξέχουν αρκετά στις άκρες.)
Πολτοποιούµε τα καρότα µε την κρέµα γάλακτος στο µπλέντερ. Αλατοπιπερώνουµε. Σε ένα µικρό µπολ ανακατεύουµε 3 κουτ. σούπας ζεστό νερό µε τη ζελατίνη και την αφήνουµε για 5 λεπτά, να λιώσει. Την προσθέτουµε στον πουρέ καρότου και ανακατεύουµε καλά.
Βάζουµε µε κουτάλα 1/4 από τον πουρέ στη φόρµα. Βάζουµε τα µισά σπαράγγια (όλα τους να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση). Συνεχίζουµε µε τα κολοκυθάκια, σε µία επίπεδη στρώση. Προσθέτουµε άλλο ένα τέταρτο του πουρέ καρότου και στρώνουµε οµοιόµορφα και µία στρώση ντοµατίνια, µε την κοµµένη πλευρά τους προς τα πάνω. Απλώνουµε άλλη µία στρώση πουρέ, τα φασολάκια και από πάνω βάζουµε τα υπόλοιπα σπαράγγια και τον υπόλοιπο πουρέ καρότο. Καλύπτουµε µε τα φύλλα από τα σέσκουλα που περισσεύουν στις άκρες και την πλαστική µεµβράνη και αφήνουµε την τερίν στο ψυγείο για 1 βράδυ (12 ώρες), ώστε να σφίξει. Την ξεφορµάρουµε σε µια πιατέλα, αφαιρούµε τη µεµβράνη και την κόβουµε σε φέτες.
Για τη σάλτσα µυρωδικών: Ρίχνουµε τα µυρωδικά και το ξύσµα λεµονιού στην κρέµα γάλακτος και καρυκεύουµε καλά. Περιχύνουµε την τερίν και σερβίρουµε. Μπορούµε να αντικαταστήσουµε την κρέµα µε παρθένο ελαιόλαδο και να το σερβίρουµε σε µπολ, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει.