Η μαρινάδα του κοτόπουλου είναι εμπνευσμένη από την Ταϊλάνδη, ενώ η σάλτσα τσιμιτσούρι από την Αργεντινή. Ο συνδυασμός με τη σάλτσα βερίκοκο απογειώνει το πιάτο.
Υλικά
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, περίπου 200 γρ. το καθένα
Για την μαρινάδα
30ml ελαιόλαδο
30ml χυμός λεμόνι
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce – σε σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Για την σάλτσα τσιμιτσούρι
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 πιπεριά τσίλι ή καυτερή, ψιλοκομμένη
1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
1/4 μάτσο κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. σούπας γεμάτη ρύζι ξιδιού (rice vinegar– σε σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) ή απλό λευκό ξίδι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
50ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την σάλτσα βερίκοκο
500 γρ. βερίκοκα, ώριμα, ψιλοκομμένα
η μαρινάδα από το κοτόπουλο
1-2 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με σάλτσα τσιμιτσούρι και σάλτσα βερίκοκο, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, ρίχνουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 6-24 ώρες.
Σάλτσα τσιμιτσούρι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξίδι και το ελαιόλαδο στον πολυκόφτη και χτυπάμε να κοπούν πολύ ψιλά και να ανακατευτούν.
Προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Κρατάμε στην άκρη.
Τινάζουμε τα φιλέτα να φύγει η περιττή μαρινάδα και την κρατάμε στην άκρη για τη σάλτσα βερίκοκο.
Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και απλώνουμε πάνω τα φιλέτα.
Βάζουμε από κάτω ένα ταψί για τα υγρά που θα στάξουν.
Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή στη λειτουργία του αέρα στους 180°C για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
Σάλτσα βερίκοκο
Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαρινάδα μαζί με τα βερίκοκα μέχρι να πάρουν βράση.
Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή μεταφέρουμε στον πολυκόφτη) και βράζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν τη θέλουμε πιο γλυκιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με πατάτες τηγανητές, τη σάλτσα τσιμιτσούρι και τη σάλτσα βερίκοκο.