Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤαλιατέλες με ραγού μπολονέζ, γνωστή στην Ιταλία ως ragù (alla) bolognese και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Bologna, ως tagliatella.
Υλικά
500 γρ. ταλιατέλες
500 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη με το μαχαίρι σε μικρούς κύβους, περίπου 0,5 εκ. (αν δεν έχουμε χρόνο, εμείς ή ο κρεοπώλης μας, ζητάμε να περάσει το κρέας από τη μηχανή του κιμά μία μόνο φορά)
200 γρ. χοιρινός λαιμός, κομμένος με το μαχαίρι σε μικρούς κύβους, περίπου 0,5 εκ. (αν δεν έχουμε χρόνο, εμείς ή ο κρεοπώλης μας, ζητάμε να περάσει το κρέας από τη μηχανή του κιμά μία μόνο φορά)
100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
200 ml κόκκινο κρασί, ξηρό
1 φύλλο δάφνης
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για τη σάλτσα ραγού μπολονέζ, με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχάρι, το χοιρινό και το λουκάνικο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, αλατοπίπερο και 600 ml νερό.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα ραγού μπολονέζ.
Αποσύρουμε τη σάλτσα ραγού μπολονέζ από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε ζεστά στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά ώστε να σκορπιστούν τα υλικά ομοιόμορφα.
Μοιράζουμε στα πιάτα, σκορπίζουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε τις ταλιατέλες με ραγού μπολονέζ.