Τα δικά μας γιουβαρλάκια τα θεωρούμε αξεπέραστα. Έχουν όμως και οι Ιταλοί και μάλιστα με κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου, ψημένα στο γκριλ και βουτηγμένα σε μια αρωματική σούπα με χόρτα, μυρωδικά και ζυμαρικό.
Υλικά
1.200 ml ζωμός κοτόπουλου
60 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα και το σερβίρισμα
500 γρ. κιμάς γαλοπούλας ή κοτόπουλου
1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα ψωμιού σε ψιλά τρίμματα, ροδισμένα στο τηγάνι, χωρίς λάδι
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα αρωματικά βότανα: δυόσμος, βασιλικός, κόλιανδρος, μαντζουράνα, μαϊντανός, άνηθος, ό,τι έχουμε στο ψυγείο μας, ψιλοκομμένα (για το μείγμα του κιμά)
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
40 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα + επιπλέον για το σερβίρισμα
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
2 αυγά βρασμένα μελάτα (αν θέλουμε)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
70 γρ. κριθαράκι ή τραχανάς
4 φλιτζ. τσαγιού αρωματικά και χόρτα εποχής: καυκαλήθρες, ζοχοί, μυρώνια, σπανάκι, σέσκουλα, βασιλικός, κόλιανδρος, μάραθος (για τη σούπα)
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα ιταλικά «γιουβαρλάκια»: σούπα με ψητά κεφτεδάκια γαλοπούλας, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα στα 60 ml ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμυδάκι, μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με το σοταρισμένο κρεμμύδι, το χτυπημένο αυγό, αλάτι, πιπέρι, το 1 φλιτζάνι αρωματικά βότανα, το τυρί και τα ψίχουλα. Πλάθουμε κεφτεδάκια με λαδωμένα χέρια, τα βάζουμε σε ταψάκι αλειμμένο με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το γκριλ και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Ξεφουρνίζουμε.
Στο μεταξύ, βάζουμε τον ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι ή τον τραχανά στον ζωμό που βράζει μαζί με αλάτι και πιπέρι. Τρία λεπτά πριν γίνει το ζυμαρικό, ρίχνουμε τα χόρτα, τα βότανα και τα ροδισμένα κεφτεδάκια, με όλα τα ζουμιά του ταψιού σουρωμένα.
Αφού βράσουν 3 λεπτά και ενωθούν οι γεύσεις, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, επιπλέον ελαιόλαδο και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε μπολ με έξτρα τυρί και από 1/2 αυγό μελάτο (αν θέλουμε).