Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studio M.com, L.Metzos
Αποθήκευση για αργότεραΜε τις τελευταίες μελιτζάνες της εποχής φτιάχνουμε μια εύκολη και εξαιρετικής γεύσης τάρτα.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας ή χειροποίητη ζύμη μπριζέ*
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε κυβάκια
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού μοτσαρέλα σε κυβάκια
- 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη (προαιρετικά)
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά για 6 - 7 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινο κουτάλι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το γάλα, τη μοτσαρέλα, το κάρι (αν το βάλουμε) και το μείγμα του τηγανιού. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά. Στρώνουμε το φύλλο ζύμης σε μια λαδωμένη φόρμα για τάρτα και καλύπτουμε και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε μερικά σημεία τη ζύμη για να φουσκώσει ομοιόμορφα. Απλώνουμε το μείγμα με μία σπάτουλα πάνω στο φύλλο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή κρύα.
*Ζύμη μπριζέ: Σ' ένα μπολ «δουλεύουμε» με μια σπάτουλα 125 γρ. βούτυρο μαλακό, να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 κρόκο αυγού και 50 ml γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά 250 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Το δουλεύουμε με τα δάχτυλα μαζεύοντάς το σε μπάλα. Βάζουμε τη ζύμη τυλιγμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 2 ώρες. Χρησιμοποιούμε τη μισή δόση. Την υπόλοιπη την διατηρούμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.