Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια υπέροχη τάρτα με επίγευση καλοκαιριού!
Υλικά
- 1 έτοιμο φύλλο ζύμη κουρού
Για τη γέμιση:
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
- 1/2 κιλό φρέσκα φασολάκια, κατά προτίμηση τσαουλιά, πλυμένα και καθαρισμένα περιμετρικά από τις ίνες τους και κομμένα σε 2 - 3 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος
- 300 γρ. φέτα μαλακή, λιωμένη με ένα πιρούνι
- 2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε φέτες
- 300 γρ. κατίκι (ή τσαλαφούτι)
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- τα φύλλα από 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα αλατίζουμε αμέσως. Τα σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε 100 ml χλιαρό νερό. Αχνίζουμε τα φασολάκια για περίπου 5 - 7 λεπτά ή μέχρι να πιουν το νερό και να μαλακώσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τα αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να γίνουν χλιαρά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το κατίκι (ή το τσαλαφούτι), τα αυγά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και άφθονο πιπέρι. Στραγγίζουμε καλά το χλιαρό μείγμα με τα φασολάκια, το ρίχνουμε στο μείγμα των τυριών και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 26 - 28 εκ. ή 2 μακρόστενες φόρμες τάρτας. Απλώνουμε τη ζύμη κουρού πάνω στο χαρτί, εφαρμόζοντας καλά στα τοιχώματα. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στη ζύμη, ισιώνουμε την επιφάνεια και την καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 45 λεπτά. Τη σερβίρουμε χλιαρή.