Κλασική συνταγή, μοντέρνα ματιά.
Υλικά
- 1 έτοιμη ζύμη σαμπλέ για τάρτα ή 1 φύλλο κουρού ή 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 δεματάκι σπαράγγια λεπτά, καθαρισμένα (δες πώς πατώντας εδώ)
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
- 2 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ, λιωμένο με το πιρούνι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, την ντύνουμε με το φύλλο που έχουμε επιλέξει και κόβουμε όσο εξέχει. Προψήνουμε την βάση της τάρτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε ένα βάρος από πάνω, π.χ. μεμβράνη και ρύζι, ώστε να μη φουσκώσει ανομοιόμορφα η βάση).
Ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει τα σπαράγγια για 3-4 λεπτά. Θέλουμε να μείνουν ζωντανά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (και ιδανικά και μερικά παγάκια), ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε ξανά καλά. Κόβουμε και κρατάμε τις κορφές. Το υπόλοιπο τρυφερό στέλεχος των σπαραγγιών το πολτοποιούμε στο μπλέντερ με την κρέμα, τα αυγά, το σεβρ και τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Πιπέρι μπόλικο. Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα. Από πάνω αραδιάζουμε τις κορυφές των σπαραγγιών και σκορπίζουμε την τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια, για περίπου 25 λεπτά.