Οι σελινόριζες και το προσύτο συνδυάζονται ιδανικά για την πιο εντυπωσιακή και πρωτότυπη τάρτα των γιορτών. Στο «Γ» Δεκεμβρίου μαγειρεύουμε τι πιο απρόβλεπτες τάρτες.
Υλικά
- 1 έτοιμο φύλλο κουρού
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα του σκεύους
- 200 γρ. προσούτο Ευρυτανίας, ψιλοκομμένο
Για τη γέμιση
- 2 σελινόριζες (περίπου 400 γρ.), καθαρισμένες , σε ροδέλες πάχους 3 χλστ.
- 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες (πάχους 2-3 χλστ.)
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας φύλλα σέλερι, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα)
- 3 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 3 αυγά
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τη σελινόριζα και τα καρότα και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν για 40-45 λεπτά, από τα περιττά υγρά. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τυρί, το σέλερι ή το σέλινο και τον άνηθο και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με το λάδι την ταρτιέρα.
Απλώνουμε το έτοιμο φύλλο, ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία. Καλύπτουμε παντού τη ζύμη με το προσούτο. Απλώνουμε τη σελινόριζα με το καρότο σε ισόπαχη στρώση. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα για περίπου 15 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.