Το τέλειο συνοδευτικό για τα πρώτα τσιπουράκια πριν από το γεύμα!
Υλικά
- 1 έτοιμη βάση ζύμης για τάρτα ή κουρού (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χειροποίητη βάση για τάρτα)
- 8 - 10 αγκινάρες, καθαρισμένες*, κομμένες σε λεπτές φέτες
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 350 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις αγκινάρες για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τυρί, τον άνηθο, τα αυγά, το γιαούρτι και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τις αγκινάρες με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει, αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και η βάση.
*Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες: Kόβουμε το κοτσάνι τους. Αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.