Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑς μαγειρέψουμε το κολοκύθι που τώρα είναι στα καλύτερά του!
Υλικά
Για ταρτιέρα 30 εκ.
Για το φύλλο
- 250 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- 1/3 κουτ. γλυκού
- αλάτι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 800 γρ. κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα
- 150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 40 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. σιμιγδάλι
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 2 αυγά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Γέμιση: Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, τα ανακατεύουμε με 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και τα αφήνουμε 3 ώρες να στραγγίξουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε με τα χέρια μας και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε απαλά να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
Φύλλο: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 150 ml νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, την πλάθουμε σε δύο μικρές μπάλες και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη. Την αφήνουμε μισή ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης, με τον πλάστη, σε φύλλο διαμέτρου περίπου 34 εκ. και πάχους περίπου 2 χλστ. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να ροδίσει η επιφάνεια. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι με τα αυγά, το αλατοπίπερο και το δυόσμο. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε την τάρτα με την κρέμα γιαουρτιού, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με: Τα κολοκύθια «παίζουν» σε λευκό ταμπλό. Eτσι, διαλέξτε μια Ρομπόλα, έναν Ροδίτη, ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Σαββατιανό, για την τάρτα.