Με τα λόγια του σεφ: «Απλό πιάτο, μεσογειακό. Η νοστιμιά του οφείλεται στο συνδυασμό των υλικών της σάλτσας.»
Υλικά
- 4 φιλέτα από μυλοκόπι, περίπου 200 γρ. το καθένα*
- 15 ml ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Σάλτσα
- 50 γρ. ελιές τσακιστές πράσινες, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. κάππαρη ψιλή
- 10 γρ. κονφί λεμόνι, ψιλοκομμένο (μόνο σε έθνικ μπακάλικα μπορεί να πετύχετε τη μαροκινή λιχουδιά), προαιρετικά
- χυμός λεμονιού (κατά βούληση)
- 1 φλιτζάνι φυλλαράκια βασιλικού (πατικωμένα), ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 πεπεροντσίνo (ή άλλη μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή), ολόκληρο
- 1 σκελιδα σκόρδου, λιωμένη
- 50 γρ. κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 60 ml ελαιόλαδο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλμυρίκια
- 500 γρ. αλμυρίκια (μόνο οι τρυφερές κορφές)
- λάδι, λεμόνι, αλατοπίπερο
*Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρούμε φιλέτα και φέτες από μυλοκόπι ιχθυοκαλλιέργειας
Διαδικασία
Λαδώνουμε το ψάρι και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Το ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Πρέπει να ροδίσει, αλλά να μη στεγνώσει.
Σάλτσα: Σοτάρουμε στο 1/3 του λαδιού το σκόρδο, το πεπεροντσίνο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Απομακρύνουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Χόρτα: Ζεματίζουμε τα αλμυρίκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό. Μετά, ιδανικά, τα βουτάμε σε κρύο νερό με παγάκια, για να μείνουν κρουστά και με ζωηρό χρώμα. Τα στραγγίζουμε, τα λαδώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα και τα χόρτα.
Στοιχεία τυτότητας:
Πού: Στο Balthazar (Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.41.215)
Σεφ: Χριστόφορος Πέσκιας
3 λόγοι που το ξεχωρίσαμε: 1. Η φρεσκάδα του ψαριού και το αριστοτεχνικό ψήσιμό του - έμεινε για αρκετή ώρα μετά ζουμερότατο! 2. Η συνοδευτική σάλτσα piccata, με σκόρδο, κρεμμύδι, κάππαρη, ελιές, λεμόνι και μυρωδικά, μια σος ιταλικής καταγωγής, που δίνει μεσογειακό «τσαμπουκά» στο πιάτο. 3. Το συνοδευτικό: τρυφερές κορφές από αρμυρίκια ζεματισμένες για δευτερόλεπτα και ωραιότατα αρτυμένες με το εξαιρετικό λάδι των Ελαιώνων Σεφερλή από τη Λακωνία και λεμόνι.