Κείμενο: Νίκος Καραθάνος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤώρα που τα σπαράγγια είναι στην εποχή τους βρίσκουμε νόστιμους τρόπους να τα απολαμβάνουμε. Εδώ τα πολτοποιούμε και τα κάνουμε σούπα, προσθέτοντας στο πιάτο μας μια «σαντιγί» από μουστάρδα και κρέμα γάλακτος.
Υλικά
4 μάτσα σπαράγγια, καθαρισμένα
150 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα μουστάρδας
200 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη σπαραγγόσουπα, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει τα σπαράγγια για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε ζεστά στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, μαζί με 350 ml από το νερό όπου τα βράσαμε.
Τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματίσουν μια ελαφρώς πηχτή σούπα. Αν η υφή της είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, προσθέτουμε λίγο (κουταλιά-κουταλιά) από το νερό όπου τα βράσαμε.
Μοιράζουμε στα πιάτα.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
Αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε από 1 - 2 κουτ. σούπας από τη «σαντιγί» μουστάρδας στα πιάτα με τη σούπα και σερβίρουμε.