Κλασική γαλλική σάλτσα είναι η ολλαντέζ που θέλει προσοχή για να γίνει σωστά. Δείτε πώς μπορείτε να… κόψετε δρόμο χωρίς να στερηθείτε νοστιμιάς.
Υλικά
- 1 δεματάκι πράσινα σπαράγγια
- 1 σκελίδα σκόρδο, ακαθάριστη, ελαφρώς κοπανισμένη
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την εύκολη ολλαντέζ
- 100 γρ. ξινόκρεμα (crème fraîche, sour cream ή smetana – ρώσικη ξινόκρεμα)
- 80 γρ. Maille dijonnaise (μαγιονέζα με μουστάρδα)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: Κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση τους. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» περιμετρικά το στέλεχος που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των λαχανικών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές. Αν τα σπαράγγια είναι χοντρά, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, το ελαιόλαδο και το σκόρδο και σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να «γυαλίσουν» τα σπαράγγια, να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν πολύ απαλά από όλες τις πλευρές. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Πετάμε το σκόρδο.
Ολλαντέζ: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ζεσταθεί η σάλτσα καλά – δεν χρειάζεται να βράσει. Σερβίρουμε τα σπαράγγια περιχυμένα με λίγη από τη ζεστή σάλτσα. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε μπολάκι ώστε να συμπληρώσει στο πιάτο του ο καθένας όσο θέλει. Είναι ωραίο πρώτο πιάτο, όμως μπορεί να σερβιριστεί και ως γαρνιτούρα πλάι σε ψητό φιλέτο ή σε γαρίδες σοτέ.