Σαλάτα με χόρτα και μυρωδικά εποχής που θα ζήλευαν πολλά εστιατόρια.
Υλικά
- 500 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες, μαζί με τα τρυφερά κοτσάνια τους 2 λεπτά πράσα, σε φετάκια
- 15 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, μουλιασμένα για 20 λεπτά σε 1 φλιτζάνι κρύο νερό
- 80 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 60 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα για 2΄ - 3΄
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντρέσινγκ
- 15 ml βαλσαμικό ξίδι
- 15 ml χυμός λεμονιού
- 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 60 ml από το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε μπολ. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι. Προσθέτουμε και το μπέικον, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα υλικά. Τα αδειάζουμε στο μπολ με τα πράσα. Ρίχνουμε στο ίδιο σκεύος το υπόλοιπο λάδι, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς (αν δεν χωράει όλο, το βάζουμε σε δύο δόσεις). Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το πιέζουμε λίγο να στραγγίξει.
Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε τις καυκαλήθρες μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, να μαραθούν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα πράσα. Προσθέτουμε και το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε το αβοκάντο, το κόβουμε σε κυβάκια και το ρίχνουμε μαζί με το κουκουνάρι στη σαλάτα. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά για το ντρέσινγκ (δεν βάζουμε λάδι γιατί έχουν τα σοταρισμένα υλικά), περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.