Αντί για λουκάνικο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαλάμι Λευκάδος, νούμπουλο, σύγλινο ή απάκι.
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο (έτοιμο, καθαρισμένο, συσκευασμένο στο τμήμα μαναβικής των σούπερ μάρκετ) ή κατεψυγμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε μισές ροδέλες
- 3 φέτες ψωμιού, σε μικρούς κύβους
- 100 ml ελαιόλαδο + 2 κουταλιές επιπλέον
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 1-2 φορές και βάζουμε το σπανάκι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε υπομονετικά. Στην αρχή θα ξεχειλίζει στην κατσαρόλα αλλά με το σοτάρισμα θα μαραθεί και θα μειωθεί πολύ ο όγκος του. Σοτάρουμε μέχρι να σωθούν τα περισσότερα από τα υγρά του σπανακιού. Το ίδιο κάνουμε αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι. Στο τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί (που έχουμε λαδώσει ελαφρώς) και το στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Με το κουτάλι σχηματίζουμε μικρές φωλιές μέσα στις οποίες σπάμε τα αυγά. Τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε στην άδεια κατσαρόλα τις 2 κουταλιές λάδι και τηγανίζουμε τους κύβους του ψωμιού μέχρι να ροδίσουν απαλά (θα συνεχιστεί το ψήσιμό τους στο φούρνο). Τους σκορπίζουμε στην επιφάνεια του φαγητού μαζί με τα κομμάτια του λουκάνικου. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά καταπώς μας αρέσουν. Σερβίρουμε με σπάτουλα το σπανάκι με τα λουκάνικα, τα κρουτόν και τα αυγά, με προσοχή να μη σπάσουν τα τελευταία.
Συνοδεύουμε με: Τι κάνουμε όταν τα αυγά αρνούνται οινικό σύντροφο, το σπανάκι προτιμά τα λευκά κρασιά, ενώ το λουκάνικο τα κόκκινα; Η λύση είναι ένα ήπιο ροζέ από Merlot ή ένα πλούσιο λευκό κρασί ή μια μαύρη lager μπίρα.