Chiummenzana σημαίνει στα ναπολιτάνικα ο χρόνος που μένει το πλήρωμα ενός καραβιού στη στεριά, περιμένοντας να φύγει για το επόμενο ταξίδι. Κατά άλλους, δηλώνει υποτιμητικά την κάπως άκομψη συμπεριφορά των ναυτών. Απλούστατη, όπως οι περισσότερες ιταλικές μακαρονάδες, καυτερή και μυρωδάτη.
Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι
500 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους)
2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
2-3 καυτερές, ξερές πιπερίτσες (πεπεροντσίνι) ή όσες αντέχουμε, ψιλοκομμένες
τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, πλατύφυλλο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπερίτσες για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη μισή ποσότητα βασιλικού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Παράλληλα, σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα βγάζουμε με πιρούνα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με το λίγο νερό που θα μεταφέρουν.
Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και τραβάμε από τη φωτιά.
Σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, σε κάθε πιάτο ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τριμμένο τυρί grana padano και μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.