Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΌλη η δροσιά, η φρεσκάδα και τα αρώματα της χωριάτικης σαλάτας σε μια σούπα.
Υλικά
Για τη σούπα
10 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες στα 4
4 μικρά αγγούρια, με τη φλούδα, σε φέτες
2 πιπεριές κέρατο, σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
2-3 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια (ή λίγη ξερή)
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
5-6 μικρά παξιμάδια λαδιού (100-120 γρ.)
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
1/3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξίδι
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το παξιμάδι
8 μικρά παξιμάδια λαδιού (περίπου 220-240 γρ.), ψιλοτριμμένα
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1/3 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
4 φιλέτα αντζούγιας, διατηρημένα σε λάδι, καλά στραγγισμένα
8-10 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
1 κουτ. γλυκού κάππαρη, ξαλμυρισμένη
5-6 φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σούπα
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα χτυπάμε στο μπλέντερ, σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλό σουρωτήρι (θα χρειαστεί υπομονή!) και φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Παξιμάδι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα (δεν μας πειράζει αν μείνουν κομμάτια παξιμαδιών).
Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά. Με έναν πλάστη το απλώνουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. Βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, να σφίξει και να παγώσει.
Αφαιρούμε το επάνω αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε το παξιμάδι σε τετράγωνα, παραλληλόγραμμα ή ρόμβους με το μαχαίρι.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με τις ελιές, την κάππαρη, την αντζούγια και τη φρέσκια ρίγανη. Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με το παγωμένο παξιμάδι.