Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο πιάτο αυτό σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια και στα περισσότερα σπίτια της Γαλικίας κατά τους χειµερινούς µήνες. «Σηκώνει» δε τόσα διαφορετικά συστατικά, όσοι είναι και οι µάγειροι που το φτιάχνουν. Ιδανικό για κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια.
Υλικά
- 250 γρ. ξερά φασόλια, λευκά (µουλιασµένα αποβραδίς)
- 1 χοιρινό κότσι, περίπου 500 γρ.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- το λευκό µέρος από 1 πράσο, ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 500 γρ. µικρά παϊδάκια χοιρινά, ή αµερικάνικου τύπου ριµπς, σε κοµµάτια πάχους 5 εκ.
- 2 πατάτες, ξεφλουδισµένες, σε κύβους
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κιλό σέσκουλα, πλυµένα καλά και ψιλοκοµµένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Βάζουµε το κότσι σε µια µεγάλη βαριά κατσαρόλα και το καλύπτουµε µε κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Αποσύρουµε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει, ξεκοκαλίζουµε και κόβουµε το κρέας σε κύβους των 2 εκ. Κρατάµε 630 ml από το νερό όπου έβρασε το κότσι.
Βάζουµε τα φασόλια σε µια µεγάλη κατσαρόλα και τα καλύπτουµε µε νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 50 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια. Στραγγίζουµε και κρατάµε 250 ml από το ζουµί.
Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µια µεγάλη βαριά κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το πράσο και το σκόρδο για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τους κύβους από το κότσι, τα φασόλια, τα κοµµάτια του χοιρινού ή τα ριµπς, τις πατάτες, τη δάφνη και τους ζωµούς που είχαµε κρατήσει – τα υλικά πρέπει να καλύπτονται από τα υγρά, αλλιώς συµπληρώνουµε µε ζεστό νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 45 λεπτά. Προσθέτουµε τα σέσκουλα, ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για ακόµη 5 λεπτά. Αφαιρούµε το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουµε και σερβίρουµε.