Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ βασική της συνταγή έχει λίγα λαχανικά και συνήθως γαρίδες, λόγω της αφθονίας των θαλασσινών στην Ταϊλάνδη, αλλά σηκώνει διάφορες παραλλαγές. Η Nοk μάς έδωσε τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο. Τα ιδιαίτερα μυρωδικά και αρτύματα τα αναζητάμε σε ασιατικά μπακάλικα και σε ορισμένα «ψαγμένα» μανάβικα, μπαχαράδικα και σούπερ μάρκετ.
Nok (Rouan Thai)
Υλικά
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους 4 εκ.
2 κλαράκια λεμονόχορτο (lemonrgass), κομμένο στα τρία
3-4 φύλλα μοσχολέμονου ή καφίρ (φρέσκα ή ξερά)
1/4 κουτ. γλυκού γκαλάνγκαλ (μοιάζει με πιπερόριζα, έχει όμως πιο λεμονάτη γεύση και άρωμα. Το βρίσκουμε και ως φρέσκια ρίζα ή και τριμμένο σε σκόνη, ως μπαχαρικό)
2 κουτ. σούπας πάστα tom yum (ένα κοντιμέντο από φύλλα καφίρ, λεμονόχορτο, σάλτσα ψαριού, μοσχολέμονο και κόκκινες πιπεριές τσίλι)
150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φετάκια
4 φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας
αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο σε 700 ml νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε στον ζωμό (να έχουν μείνει περίπου 300 ml υγρό στην κατσαρόλα) το λεμονόχορτο, τα φύλλα καφίρ και το γκαλάνγκαλ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Προσθέτουμε την καυτερή πάστα tom yum, τα μανιτάρια, αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η πάστα και προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το κοτόπουλο. Επειδή είναι πιθανό το γάλα να αρχίσει να φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για τα επόμενα 5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί και το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα Τom Yum, καυτή, σε 4 μπολ, γαρνίροντας με τον κόλιανδρο και τα κρεμμυδάκια.