Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ σούπα Pappa al Pomodoro κατάγεται από την Τοσκάνη και φτιάχνεται, όπως τόσα άλλα υπέροχα ιταλικά πιάτα, για να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα – σε αυτή την περίπτωση, ψωμί και ντομάτες. Pappa σημαίνει «πολτός» και αυτή είναι η σωστή πυκνότητα της σούπας. Η Pappa al Pomodoro είναι μία από τις παραλλαγές της Pancotto (σούπα με ψωμί).
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 1 λευκό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 900 γρ. ώριµες ντοµάτες, χοντροτριµµένες
- 200 γρ. µπαγιάτικο χωριάτικο ψωµί, χωρίς την κόρα, κοµµένο µε το χέρι σε κοµµάτια περίπου 3 εκ.
- 850 ml καυτός ζωµός κοτόπουλου
- 20 φύλλα βασιλικού, ψιλοκοµµένα
- παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισµα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια βαθιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, και σοτάρουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν, αλλά να µην πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και αλατοπιπερώνουµε. Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά. Προσθέτουµε το ψωµί και σιγοβράζουµε, ανακατεύοντας µία ή δύο φορές, για 5 λεπτά.
Ρίχνουµε τον ζωµό και συνεχίζουµε το βράσιµο για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, µέχρι να διαλυθεί το ψωµί και να πήξει η σούπα. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε τον βασιλικό. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και την αφήνουµε για 1 ώρα, να πήξει ελαφρώς και να αποκτήσει θερµοκρασία δωµατίου. Ραντίζουµε µε λίγο παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουµε.