Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ σούπα µε πράσο και πατάτες σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Στη ζεστή της µορφή είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο. Η κρύα ονοµάζεται vichyssoise και λέγεται ότι είναι δηµιουργία ενός Γάλλου σεφ από το Vichy που εργαζόταν στο ξενοδοχείο Carlton-Ritz της Νέας Υόρκης.
Υλικά
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 3 µεγάλα πράσα, µόνο το λευκό µέρος τους, κοµµένα σε φέτες
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 300 γρ. πατάτες, σε µικρά κοµµάτια
- 750 ml ζωµός κοτόπουλου ή νερό
- 185 ml κρέµα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένο σχοινόπρασο (αν δεν βρούµε, αντικαθιστούµε µε φρέσκο κρεµµυδάκι)
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Λιώνουµε το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουµε το κρεµµύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο. Σκεπάζουµε και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, για 15 λεπτά ή µέχρι τα λαχανικά να µαλακώσουν αλλά να µην πάρουν χρώµα. Προσθέτουµε τις πατάτες και τον ζωµό ή το νερό, δυναµώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση. Ξαναχαµηλώνουµε τη φωτιά και το αφήνουµε να σιγοβράσει, σκεπασµένο, για 20 λεπτά.
Αφήνουµε τη σούπα να κρυώσει λίγο και κατόπιν τη χτυπάµε στο µπλέντερ (σε δόσεις), να γίνει σαν πουρές.
Ξαναβάζουµε τη σούπα σε καθαρή κατσαρόλα και την αφήνουµε να ξαναπάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, καρυκεύουµε µε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουµε για 1 λεπτό και αποσύρουµε από τη φωτιά. Σκορπίζουµε το σχοινόπρασο και τη σερβίρουµε καυτή ή χλιαρή.