Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο Πάσχα είναι µια σηµαντική γιορτή στην Ισπανία, και για πολλούς καθολικούς Ισπανούς, που δεν τρώνε κρέας στη διάρκεια της Σαρακοστής, αυτή η σούπα είναι µια καλή εναλλακτική λύση. Σίγουρα κανείς δεν θα δυσκολευτεί να φτιάξει αυτόν τον πλούσιο πουρέ από ρεβίθια και πατάτες.
Υλικά
- 250 γρ. φιλέτα παστού µπακαλιάρου, ξαλµυρισµένου. Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.
- 250 γρ. ρεβίθια (µουλιασµένα αποβραδίς σε κρύο νερό)
- 1 πράσο, µόνο το λευκό µέρος, χοντροκοµµένο
- 1 ξηρό κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
- 2 καρότα, χοντροκοµµένα
- 1 πράσινη πιπεριά, χοντροκοµµένη
- 2 πατάτες, χοντροκοµµένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα κρεµµύδια, το σκόρδο, το πράσο και τα καρότα για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τα ρεβίθια και τον µπακαλιάρο και ρίχνουµε 1,5 λίτρο νερό. Μόλις πάρουν βράση, σκεπάζουµε µε καπάκι, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 1 ώρα.
Προσθέτουµε τις πατάτες, την πιπεριά και την πάπρικα. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για ακόµη 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες και τα ρεβίθια.
Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει ελαφρώς και πολτοποιούµε στον πολυκόφτη, σε δόσεις, µέχρι να οµογενοποιηθεί. Ρίχνουµε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουµε, και ξαναζεσταίνουµε ελαφρώς, εάν χρειάζεται. Προσθέτουµε λίγο νερό εάν προτιµάµε τη σούπα πιο αραιή.