Με καταγωγή από την Αγγλία, αυτή η πλούσια σούπα έχει ρίζες, φρούτα και όσπρια και εμπλουτίζεται με ένα από τα καλύτερα τυριά της, το στίλτον.
Υλικά
2 μέτριες ρέβες, καθαρισμένες, σε κύβους (ή 4 καρότα, σε κομμάτια)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
2 ξινόμηλα, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
300 γρ. κόκκινες φακές
120 γρ. κρέμα γάλακτος
λίγη σκόνη τσίλι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
120 γρ. τυρί στίλτον (ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας)
100 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μέχρι να αφρατέψει (ή γιαούρτι)
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε εκεί τις ρέβες (ή τα καρότα), το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φέτες μήλου.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
Ψήνουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο στο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε 800 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο όλα τα ψημένα υλικά.
Αφήνουμε στην άκρη τις φέτες μήλου για το σερβίρισμα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα (μαζί με τα υγρά του ταψιού) στην κατσαρόλα με τις φακές.
Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, όση σκόνη τσίλι θέλουμε, ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σούπα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή τη λιώνουμε στον πολυκόφτη, σε δόσεις.
Σερβίρισμα
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το τυρί στίλτον, την κρέμα γαλακτος και τον χυμό λεμονιού
Τα δουλεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει το τυρί και να φτιάξουμε μια λεία πάστα.
Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συμπληρώνουμε με την πάστα του στίλτον και τις φέτες μήλου.