Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο φαγητό στον δρόµο αρχίζει να σερβίρεται νωρίς το πρωί και αυτή η σούπα µε κουκιά αποτελεί ένα βασικό πρόγευµα – ζεστή, χορταστική και πεντανόστιµη. Σερβίρεται µε κουτάλα σε µπολ από ένα µεγάλο πήλινο βάζο που τοποθετείται λοξά σε θράκα από κάρβουνα.
Υλικά
- 350 γρ. ξερά κουκιά, µουλιασµένα αποβραδίς
- 2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισµένες
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κύµινο και πάπρικα για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Βάζουµε τα κουκιά σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουµε 1.300 ml κρύο νερό, το σκόρδο και τα µπαχαρικά. Τα αφήνουµε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε σκεπασµένα για 45-60 λεπτά, µέχρι σχεδόν να λιώσουν. Αν σωθεί το νερό, προσθέτουµε λίγο ζεστό. ∆εν προσθέτουµε αλάτι ούτε ανακατεύουµε τα κουκιά όσο µαγειρεύονται.
Τα αφήνουµε να κρυώσουν ελαφρώς και πολτοποιούµε τη σούπα λίγη-λίγη σε έναν πολυκόφτη ή χρησιµοποιούµε ένα µπλέντερ χειρός και πολτοποιούµε τη σούπα κατευθείαν στην κατσαρόλα. Ξαναζεσταίνουµε τη σούπα και την αλατοπιπερώνουµε. Σερβίρουµε σε µπολ και περιχύνουµε κάθε µερίδα µε λίγο ωµό ελαιόλαδο. Ολοκληρώνουµε πασπαλίζοντας µε λίγη πάπρικα. Κρατάµε το έξτρα ελαιόλαδο στο τραπέζι, καθώς και το κύµινο και την πάπρικα σε µικρά µπολ, για να τα προσθέσουµε κατά βούληση. Σερβίρουµε µε ψωµί.