Υλικά
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια ή καρέ
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι, σε κομματάκια
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φασολάκια, κατεψυγμένα
- 2 μεσαία καρότα, σε κύβους
- 1 μεγάλη πατάτα, σε κύβους
- 6 φέτες μπέικον, σε κομματάκια
- 1,2-1,5 λίτρα ζωμός κότας ή λαχανικών ή γρήγορο «τσάι» μυρωδικών ή νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μπέικον και το σοτάρουμε στο λίπος του, μέχρι να ροδίσει και να σκορπίσει το άρωμά του, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και λίγο αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό ή ζωμό. Στο τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο ωμό ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού (αν θέλουμε) και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνοδεύουμε με: φρυγανισμένο ψωμί και τυρί της αρεσκείας μας.