Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΚάθε μέρα χορτοφαγικές επιλογές, κάθε μέρα σούπα. Το Bread & Roses φημίζεται για τη μανιταρόσουπα και αυτή την καροτόσουπα, η οποία με την προσθήκη τζίντζερ και πορτοκαλιού αποκτά μια εντελώς άλλη γευστική διάσταση. Ο σεφ προτείνει να μην την περάσουμε από λεπτό σουρωτήρι, γιατί έτσι χάνονται κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία των λαχανικών. Επιμείνετε με το ραβδομπλέντερ και, αν χρειαστεί, ξαναβάλτε τη στη φωτιά.
Υλικά
- 10 καρότα μεγάλα, χοντροκομμένα
- 2 πράσα, σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
- 2 πατάτες μέτριες, σε κύβους
- 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια (βιολογικά ή καλά πλυμένα σε ζεστό νερό)
- 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό (+λίγο επιπλέον)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τη φυσική τους γλύκα. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με τον χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε έναν αραιό πουρέ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ξαναβράζουμε μέχρι η σούπα μας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
Θα μπορούσαμε να περάσουμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι (σινουά) για ακόμα πιο βελούδινη υφή, αλλά έτσι χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες κ.ά.) και γεύση.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.