Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΠρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους που µπορεί κανείς να απολαύσει την αφθονία και την ποικιλία των θαλασσινών, µια συνταγή εµπνευσµένη από την τυπική καταλάνικη σουκέτ (Suquet) και το τιόρο (Τtoro) των Βάσκων. Είναι απλή και βασίζεται µόνο στα πιο φρέσκα θαλασσινά που µπορούµε να βρούµε.
Υλικά
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 καρότο, ψιλοκοµµένο
- 1 λευκό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1 πράσο, ψιλοκοµµένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 µικρή κόκκινη πιπεριά τσίλι, χωρίς σπόρια, ψιλοκοµµένη
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκοµµένο
- 2 µεγάλες πατάτες, καθαρισµένες, κοµµένες σε κύβους των 2 εκ.
- 500 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού, φρέσκο ή κτψ, χωρίς πέτσα, κοµµένο σε κύβους των 2 εκ.
- 1 φύλλο δάφνης
- 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 30 ml κονιάκ
- 400 γρ. ντοµατάκια από κονσέρβα, ψιλοκοµµένα
- 60 γρ. πελτές ντοµάτας
- 12 µύδια µε το κέλυφος, καθαρισµένα και πλυµένα (φρέσκα ή κατεψυγµένα)
- 8 µεγάλες γαρίδες, καθαρισµένες από κελύφη, κεφάλι και εντεράκι (κρατάµε την ουρά) (φρέσκες ή κατεψυγµένες)
- 2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- φρυγανισµένο ψωµί, για το σερβίρισµα (προαιρετικά)
- σάλτσα αγιολί, για το σερβίρισµα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Προσθέτουµε το καρότο, το κρεµµύδι, το πράσο, το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και το σέλερι, και σοτάρουµε για 4-5 λεπτά ή µέχρι να γίνει διάφανο το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τις πατάτες, τη δάφνη και 1,5 λίτρο κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφαιρούµε τη δάφνη. Αδειάζουµε στον πολυκόφτη υγρό και λαχανικά (καλύτερα σε δόσεις) και πολτοποιούµε.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουµε το λευκό κρασί, το κονιάκ, τις ντοµάτες και τον πελτέ ντοµάτας, και αφήνουµε να πάρουν βράση σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε τα µύδια και µαγειρεύουµε µε σκεπασµένο καπάκι για 3-5 λεπτά ή µέχρι να ανοίξουν τα µύδια. Βγάζουµε τα µύδια µε τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, πετώντας όσα δεν έχουν ανοίξει, Προσθέτουµε στη σάλτσα τα πολτοποιηµένα λαχανικά και το ψάρι, ανακατεύουµε απαλά και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 8 λεπτά ή µέχρι να γίνει το ψάρι. Προσθέτουµε τις γαρίδες και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά ακόµα. Προσθέτουµε τα µύδια και τον χυµό λεµονιού και µαγειρεύουµε για άλλα 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουµε, σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε µε το φρυγανισµένο ψωµί και τη σάλτσα αγιολί σε µπολάκι, για να βουτάµε το ψωµί.