Φωτογραφία: Θεοδώσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια διαφορετική αλλά γευστική σούπα αρακά με μύδια πανέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά
60 ml ελαιόλαδο
3 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
250 γρ. πράσα, σε μέτριες ροδέλες
2 πατάτες, καθαρισμένες, σε μικρά καρέ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
500 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος)
2 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι
Για τα μύδια πανέ
16 μεγάλα φρέσκα μύδια, καθαρισμένα
120 ml πολύ παγωμένο νερό
160 γρ. ρυζάλευρο ή αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ. κορν φλάουρ
χυμός από 1 λάιμ
2 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
άφθονο λάδι, για το τηγάνισμα
1 κουτ. σούπας ρυζόξιδο
Διαδικασία
Σούπα
Για την σούπα αρακά, σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι τα κρεμμύδια και τα πράσα για 7-8 λεπτά.
Ρίχνουμε τις πατάτες, σοτάρουμε για 4 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με τον ζωμό.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Ρίχνουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε μόνο για 2 λεπτά.
Αποσύρουμε, ρίχνουμε το αλάτι και λίγο πιπέρι και πολτοποιούμε το όλον στον πολυκόφτη.
Μύδια πανέ
Βάζουμε τα μύδια σε ρηχή κατσαρόλα με 2 δάχτυλα νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Αφαιρούμε την ψίχα και πετάμε τα κελύφη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το παγωμένο νερό, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τον χυμό, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο χυλό.
Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βουτάμε τα μύδια ένα ένα στον χυλό, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι, σε 2-3 δόσεις.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί. Τα ραντίζουμε με το ξίδι.
Σερβίρουμε τη σούπα με τα μύδια είτε σε ξεχωριστό πιάτο είτε στο κέντρο της σούπας, μαζί με λίγο γιαούρτι.