Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότερα«Το αντέτι στα σουτζουκάκια είναι το κύμινο», έλεγαν οι κυράδες καθώς καλοκαρύκευαν τον κιμά σπάταλα κι αρχινούσαν τα ζυμώματα. «Αντέτι σημαίνει απαραίτητο ή σύνηθες», μας εξήγησαν. «Τον κιμά παλιά τον γκιλντίζανε με δύο μαχαίρια, για να είναι χοντροκομμένος. Ύστερα θέλει καλό ζύμωμα με τα δύο χέρια, κάνα δεκάλεπτο τουλάχιστον, να ζαλιστεί η ζύμη. Τα σουτζουκάκια να ξέρεις δεν τρώγονται σκέτα. Θέλουν είτε ρύζι βουτύρου με κουκουνάρια είτε πουρέ». Η ωραιότερη στιγμή της παρασκευής τους είναι η ώρα της ένωσης, όταν, πριν από το φούρνισμα, λούζεις τα τηγανητά σουτζουκάκια με την πυκνή, μπαχαρένια σάλτσα μέσα στο ταψί. Αυτά μας είπαν οι μαγείρισσες ενώ μας εξιστορούσαν τις ιστορίες ξεριζωμού των οικογενειών τους και πώς από τον Τσεσμέ και το Λυθρί της Σμύρνης βρέθηκαν στη Χίο.
Μαρία Τσίχλα-Χούλη και Φούλα Χούλη-Φράγκου
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα, περασμένος μία φορά από τη μηχανή κοπής
2 αυγά
1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
60 ml κόκκινο γλυκό κρασί, π.χ. Μαυροδάφνη Πατρών
1 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
3 φέτες (90 γρ.) λευκό ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό, καλά στυμμένο και θρυμματισμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
3 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους (ή 4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη)
400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
3-4 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα σουτζουκάκια σμυρναίικα στον φούρνο, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα ευρύχωρο μπολ όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα δύο χέρια, ώστε το μείγμα μας να γίνει αφράτο. Πλάθουμε σε σουτζουκάκια (σε μακρόστενο μέγεθος, με περίπου 8 εκ. μήκος και 4 εκ. φάρδος).
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε δόσεις για 3-4 λεπτά (η κάθε δόση), γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε μέτριο ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Την αδειάζουμε πάνω στα σουτζουκάκια ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.