Ζουμερά, light σουτζουκάκια πολίτικα με κόκκινη σάλτσα. Ψητά και όχι τηγανητά, με λίγο λάδι και απίστευτη γεύση.
Υλικά
650 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς με λιγότερο λίπος (π.χ. στρογγυλό)
2/3 κούπας τριμμένος ντάκος (στο μούλτι)
4 κ.σ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 - 1 κ.γ. σπόροι κύμινου, ελαφρώς καβουρντισμένοι σε τηγανάκι χωρίς λάδι και καλά κοπανισμένοι
1 πρέζα κανέλα
4 γρ. αλάτι, πιπέρι
1 - 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
Σάλτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου ελαφρώς κοπανισμένη
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερά)
1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα
αλατοπίπερο
Μυστικά
Μπορούμε να παραλείψουμε το στάδιο του ψησίματος και να τα ρίξουμε να μαγειρευτούν απευθείας στην κατσαρόλα.
Διαδικασία
Για τη σάλτσα για τα πολίτικα σουτζουκάκια, ρίχνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τη ντομάτα, το σκόρδο, το μυρωδικό της επιλογής μας, 2 κούπες νερό και αλατοπίπερο.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, χωρίς καπάκι, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. Στο τέλος, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο (2 κ.σ.).
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (προτιμότερο αντικολλητικό), σε απόσταση 1 - 2 εκ. το ένα από το άλλο, και τα ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά.*
Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε στη σάλτσα (αφού περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματός της και έχουμε προσθέσει και το λάδι), σκεπάζουμε και τα αφήνουμε τα σουτζουκάκια για άλλα 30 λεπτά να σιγομαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά.
Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο επιπλέον κύμινο στη σάλτσα τους.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με καστανό ρύζι και λίγο γιαούρτι.