Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΧωρίς πλάσιμο, χωρίς τηγάνισμα, όλη η γεύση!
Υλικά
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα)
- 4 φέτες ψωμιού (μόνο η ψίχα)
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
- 2 αυγά
- 450 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό κύμινο, σε σκόνη
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα (προτιμοτερο Νάξου), τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους. Τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 7 με 8 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να στεγνώσει η σάλτσα. Στο τέλος, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί μέχρι να μαλακώσει και το στύβουμε καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια λεκανίτσα ενώνουμε τον κιμά με το λιωμένο σκόρδο, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το ψωμί, το κύμινο, την κρύα σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, τη γραβιέρα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά, τα ζυμώνουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα. Στα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε το ρολό φόρμας να ροδίσει λίγο.
Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και όταν κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε τον κιμά σε μια μακρόστενη πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι.