Αν υπάρχει μια συνταγή που μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο «Σμύρνης ΠΟΠ», αυτή είναι τα σουτζουκάκια. Τα μαγειρεύουμε σωστά με τη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου.
Υλικά
650 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από σπάλα ή ελιά)
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
4 κουτ. σούπας κόκκινο, ξηρό κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου (ή έτοιμη σκόνη)
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (ή βούτυρο αγελαδινό)
αλεύρι για το αλεύρωμα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
700 γρ. φρέσκες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη + 1 κουτ. σούπας πελτές (ή 600 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα)
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε καρέ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελιές χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
Διαδικασία
Σάλτσα:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και 1 + 1/3 φλιτζάνι νερό.
Μόλις τα υγρά πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πιπεριά, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο το σκεύος, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να μελώσει.
Σουτζουκάκια (προετοιμασία):
Αν χρησιμοποιήσουμε σπόρους κύμινου, τους βάζουμε σε ένα τηγανάκι και τους καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, ανακατεύοντας, μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους, για περίπου 2 - 3 λεπτά.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους κοπανίζουμε στο γουδί, να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και προσθέτουμε τη γαλέτα, το κρασί, το λάδι ή το βούτυρο, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και πιπέρι. Δεν βάζουμε ούτε αυγό ούτε κρεμμύδι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα.
Πλάθουμε σουτζουκάκια μέτριου μεγέθους δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό στενόμακρο σχήμα (περίπου 18 τμχ. των 40 γρ.).
Αν θέλουμε, τα αλευρώνουμε.Επειδή όμως το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί μετά μέσα στη σάλτσα, δεν χρειάζεται να τα τηγανίσουμε πολύ, ώστε να είναι υποχρεωτικό να τα αλευρώσουμε για να μην καούν.
Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.
Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, προσθέτουμε τις ελιές και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (πρέπει να κοχλάζει απαλά) για περίπου 5 - 6 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.
Αν η σάλτσα δεν τα καλύπτει, δεν προσθέτουμε επ’ ουδενί λόγω νερό.
Τα γυρίζουμε στο μέσον της διαδικασίας, ώστε να πάει η σάλτσα παντού.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια συνοδεία αφράτου ρυζιού και δροσερού γιαουρτιού.