Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΜε ούζο, γλυκιά πάπρικα και φρέσκο δυόσμο νοστιμίζει αυτό το εύκολο στιφάδο με σουπιές.
Άρτεμη Παπακωστίδου-Διακάκη
Υλικά
1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες (αφαιρούμε τα σακουλάκια με το μελάνι, αν περιέχουν)
50 ml ούζο (ή τσίπουρο, κατά προτίμηση με γλυκάνισο)
50 ml ελαιόλαδο
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τις σουπιές στιφάδο ξεκινάμε βάζοντας τις σουπιές, ολόκληρες, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τις καλύψει κατά 2-3 εκ.
Προσθέτουμε το ούζο ή το τσίπουρο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και βράζουμε τις σουπιές για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις σουπιές και μόλις κρυώσουν λίγο και μπορούμε να τις πιάσουμε, τις καθαρίζουμε από τη σκούρα μεμβράνη που περιβάλλει τον κορμό τους.
Κόβουμε τους κορμούς σε μέτρια δαχτυλίδια και τα κεφάλια σε μέτρια κομμάτια.
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον δυόσμο, τη δάφνη και τον πελτέ.
Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν καλά και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Ρίχνουμε νερό που να καλύψει καλά τα υλικά, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τις σουπιές και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια και να δέσει ωραία η σάλτσα.