Τα συμμαγειρέματα των εαρινών λαχανικών με θαλασσινά και ψάρια, όπως οι σουπιές ή τα καλαμαράκια (που είναι και η εποχή τους τώρα), αλλά και ο παστός μπακαλιάρος, συνηθίζονταν από παλιά στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά, όπως φαίνεται και στη συνταγή αυτή από τα Δωδεκάνησα.
Υλικά
1.000 - 1.200 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 3x3 εκ.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ 100 ml ελαιόλαδο
Τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1 μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένα (ή 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος και 1 μέτρια μαραθόριζα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη)
450 γρ. φρέσκος αρακάς, καθαρισμένος (περίπου 1.100 γρ. ακαθάριστος) ή κατεψυγμένος
200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας,ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
50 ml ούζο ή τσίπουρο
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν χρησιμοποιήσουμε μαραθόριζα, τη βάζουμε σε αυτήν τη φάση.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 18 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν τα κρεμμύδια. Ελέγχουμε στο μεσοδιάστημα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νερό.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε τις σουπιές, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 - 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και ανακατεύουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, 250 ml ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το μάραθο (ή τον άνηθο), τον αρακά και περίπου 250 ml ζεστό νερό ή όσο χρειάζεται για να μισοκαλυφθεί το φαγητό.
Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και ο αρακάς και να μελώσει η σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με το δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με κρητικό ντάκο, αλειμμένο με ντοματοπελτέ και γαρνιρισμένο με κάππαρη, ψιλοκομμένες ελιές, ρίγανη ή μαντζουράνα και ελαιόλαδο.