Σουπιές ψητές με φάβα και «μαύρο» λαδολέμονο ένα αρωματικό, εύκολο και νόστιμο φαγητό.
Υλικά
1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
2 - 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
οι σακούλες με το μελάνι της σουπιάς (αν έχουμε πάρει φρέσκες και έχουμε καταφέρει στο καθάρισμα να μη σπάσουμε τα σακουλάκια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 2 κουτ. σούπας από μελάνι σουπιάς από βαζάκι ή σε φακελάκι, που βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία και deli. Αν δεν μπορέσουμε να κρατήσουμε άθικτα τα σακουλάκια ή δεν βρούμε έτοιμο μελάνι σουπιάς, φτιάχνουμε το λαδολέμονο με τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς μελάνι)
1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
Για τη φάβα
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού φάβα, πλυμένη πολύ καλά
1 μεσαίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Φάβα
Βράζουμε τη φάβα καταπώς περιγράφουμε στην προηγούμενη συνταγή. (Κρεµώδης σούπα φάβας µε τηγανητά κρεµµύδια)
Λαδολέμονο
Οση ώρα γίνεται η φάβα, φτιάχνουμε το λαδολέμονο.
Αν έχουμε κρατήσει τα σακουλάκια με το μελάνι, κάνουμε το εξής: Τα βάζουμε στο μούλτι με 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και τα πολτοποιούμε, να σπάσουν και να διαλυθεί όσο γίνεται το κοκκώδες εσωτερικό τους.
Σουρώνουμε τον πολτό σε πολύ λεπτό σουρωτηράκι.
Για το λαδολέμονο θα χρησιμοποιήσουμε 2 κουτ. σούπας από το σουρωμένο μελάνι - το υπόλοιπο το διατηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
Καθαρίζουμε το μούλτι και ρίχνουμε το μελάνι (αυτό που φτιάξαμε ή το έτοιμο), το λάδι, τους χυμούς εσπεριδοειδών, το ξύσμα, τη μουστάρδα και το μέλι και χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, ώστε να γίνουν ενιαία σάλτσα.
Σουπιές + σερβίρισμα
Προθερμαίνουμε πολύ καλά το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία.
Λαδώνουμε τις σουπιές με το λάδι και τις ψήνουμε σε μία από τις ψηλές σκάλες για 2 λεπτά από τη μία πλευρά και 1 λεπτό από την άλλη.
Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε πολύ καυτό αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι.
Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ.
Τις αλατίζουμε, ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας από το λαδολέμονο και ανακατεύουμε να «μαυρίσουν» και να αρτυθούν όσο είναι ζεστές.
Σερβίρουμε τη φάβα σε μια πιατέλα, βάζουμε στο κέντρο τα κομμάτια από τις σουπιές και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο, κατά προτίμηση γύρω από τη φάβα για να μην τη χρωματίσουμε.