Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότερα«Οι πρόσφυγες απ’ τη Μικρά Ασία έφεραν τα φαγητά τους στη Λήμνο. Ειδικά το συμμαγείρεμα με ρύζι, όπως χταπόδια με ρύζι, σαργός με ρύζι, ώστε να τους “πιάσει”. Η γιαγιά μου, που ήρθε από την Κούταλη (νησί της Προποντίδας), ήταν η καλύτερη μαγείρισσα του νησιού. Μαγείρευε σε γάμους, σε βαφτίσια και ήταν και η υπεύθυνη για το συσσίτιο. Μεγάλο το παράπονο του πατέρα μου που έμενε σχεδόν νηστικός, γιατί πάντα του έδινε μισή μερίδα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι τον ευνοεί», αφηγείται η χαμογελαστή λογίστρια Θεοδοσία Καλημανά μαγειρεύοντας τις μυρωδάτες σουπιές.
Υλικά
- 1.500 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ 3-4 εκ.
- 2 μεγάλα μαρούλια, χοντροκομμένα
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- ο χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι σουπιές. Προσθέτουμε τα μαρούλια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και το σερβίρουμε χλιαρό.