Χάρη στο λεμόνι και το τζίντζερ οι σουπιές αποκτούν σπιρτόζικη νοστιμιά.
Υλικά
- 1 κιλό σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες, σε ροδέλες και κομμάτια των 3 εκ.
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1 εκ.
- φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 60 ml ούζο
- 2 ντομάτες, χοντροτριμμένες
- 2 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 5 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις σουπιές και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα 70 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι σουπιές και να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το τζίντζερ και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το ούζο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, το μελάνι (αν βάλουμε) και το μέλι και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον δυόσμο και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 5 λεπτά, μέχρι να το σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης.