Οι πιο μυρωδάτες σουπιές που έχουμε δοκιμάσει. Το πορτοκάλι και ο κρόκος Κοζάνης δίνουν μοναδική γεύση, άρωμα και φρεσκάδα. Όσο για το μελάνι σουπιάς, αν βάλετε, θα δώσει μοναδική θαλασσινή ένταση και το ανάλογο μαύρο χρώμα.
Υλικά
1.300 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες (αν πάρουμε φρέσκες, κρατάμε στην άκρη το σακουλάκι με το μελάνι τους)
1 μέτριο πορτοκάλι, με τη φλούδα του, κομμένο σε 8 φέτες κυδωνάτες (αφαιρούμε τα κουκούτσια)
2 ξερά κρεμμύδια, σε φετάκια
1/2 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
90 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τις σουπιές με πορτοκάλι και κρόκο Κοζάνης ξεκινάμε και κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια των 3 εκ.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λά- δι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για 6-8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 -4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τα κομμάτια πορτοκαλιού, αλατοπίπερο, τον κρόκο Κοζάνης και 400 ml ζεστό νερό.
Αν έχουμε κρατήσει το μελάνι, το προσθέτουμε τώρα.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Σερβίρουμε με βραστά χόρτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.