Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Αποθήκευση για αργότεραΜε έμπνευση από την κλασική συνταγή του χοιρινού με λάχανο, σε νηστίσιμη εκδοχή, αυτές οι ελαφροκοκκινιστές σουπιές έχουν λεμονάτη γεύση.
Γρηγόρης Χέλμης - Μιχάλης Πουλαράκης
Υλικά
800 γρ. σουπιές φρέσκες ή κτψ, καθαρισμένες, σε μεγάλα καρέ
500 γρ. λάχανο, κομμένο στο ίδιο μέγεθος και σχήμα με τη σουπιά
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας σέλινο, ψιλοκομμένο (κοτσάνια και φύλλα)
1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
120 ml κρασί λευκό, ξηρό
6-7 ντοματάκια από κονσέρβα, χωρίς τα υγρά τους, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις σουπιές με λάχανο, βάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μισό λάδι (θα πρέπει να καπνίσει αμέσως).
Ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το σέλινο, το πράσο, το σκόρδο, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να καθαρίσει.
Aνακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ και νερό τόσο ώστε να σκεπάσει τα υλικά κατά 2-3 εκ. και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε και βράζουμε για 30 λεπτά.
Ρίχνουμε το λάχανο, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, αν χρειάζεται, λίγο νερό ακόμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να μελώσει το φαγητό.
Ρίχνουμε τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύουμε και τραβάμε τις σουπιές από τη φωτιά.