Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακή σουδανική συνταγή για πικάντικο κοκκινιστό κοτόπουλο. Σερβίρεται με ολόκληρα, βραστά αυγά, μαλακές τηγανίτες και μελιτζανοσαλάτα με φυστικοβούτυρο.
Marlyn Tsamouras
Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
6 αυγά, βρασμένα σφιχτά
3-4 ξερά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένα
1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 κουτ. γλυκού μπερμπερέ*
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
1 αποξηραμένο λάιμ ή 2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος τριμμένος
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Μυστικά
Berbere: μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται πολύ στο Σουδάν και στην Αιθιοπία. Συνήθως περιλαμβάνει τσίλι, κόλιανδρο, κανέλα, γαρίφαλο κ.ά. Πωλείται σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών και σε καταστήματα με αφρικανικά προϊόντα.
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσιγαρίζουμε για 30 δευτερόλεπτα και έπειτα ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
Μετά από λίγα λεπτά πολτοποιούμε το μείγμα με το μπλέντερ χειρός ή το περνάμε από το μούλτι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα, σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε παράλληλα τα κομμάτια του κοτόπουλου στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά.
5-10 λεπτά πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα βρασμένα αυγά.
Μπορούμε να σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ή πάνω σε τηγανίτες gorraasa, όπως κάνουν στο Σουδάν. Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε με την παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα τους, Al Aswad.