Συνταγή: Χριστιάνα Θωμαϊδη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύουμε με αγγουροσαλάτα και ψωμί της αρεσκείας μας.
Υλικά
Για το πέστο μαϊντανού
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
- 3 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης, κοπανισμένα (ή κουκουνάρια)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τα σουβλάκια ψαριού
- 1 κιλό φρέσκος σολομός, χωρίς πέτσα και κόκαλα, σε κύβους των 3 εκ.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, την κάππαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα φιστίκια και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε την πολτοποίηση στο μούλτι, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο επιπλέον ώστε να γυρίζουν τα μαχαίρια. Αφήνουμε το πέστο μαϊντανού στην άκρη.
Αλείφουμε τους κύβους του ψαριού με το ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε σε 12-16 σουβλάκια. Βάζουμε τα σουβλάκια στη σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ, σε ένα από ψηλά ράφια, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ξεφουρνίζουμε τα σουβλάκια και, όπως είναι ζεστά, τα αλείφουμε με λίγο από το πέστο και τα σερβίρουμε. Το υπόλοιπο πέστο το βάζουμε χωριστά σε μπολάκι, για να βάλει ο καθένας όσο θέλει στα σουβλάκια του.
Συνοδεύουμε με: Ψωμί χωριάτικο ή ρύζι parboiled πιλάφι και αγγουροσαλάτα ή φρέσκια πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.