Είναι ιδανικά για χορτοφάγους, όμως θα τα απολαύσουν εξίσου και οι λάτρεις του κρέατος ως γαρνιτούρα στο ψητό τους. Δείτε τα σαν... μπριάμ στη σχάρα!
Υλικά
- 4 μελιτζάνες τσακώνικες
- 3 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε μεγάλους κύβους
- 16 σκελίδες σκόρδου (ή όσες θέλετε)
- 3 πιπεριές κέρατα, σε μεγάλα κομμάτια
- 3 ντομάτες, η κάθε μία σε 6 κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι
- 8 μεταλλικές σούβλες 30 εκ. ή 16 ξύλινα σουβλάκια
- ελαιόλαδο για τα λαχανικά
Για τη σάλτσα
- 3 ντομάτες ώριμες, πολτοποιημένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Στη συνέχεια, αυτά τα δύο κομμάτια τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά και τις καπακώνουμε με ένα πιάτο ώστε να μην ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Σουρώνουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε με τις παλάμες μας και τος σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Αλατοπιπερώνουμε όλα τα κομμένα λαχανικά. Σε κάθε σούβλα ή σουβλάκι περνάμε 1 κομμάτι μελιτζάνα, 1 κομμάτι κρεμμύδι, ξανά μελιτζάνα, 1 κομμάτι ντομάτας, μελιτζάνα, 1 σκελίδα σκόρδου, ξανά μελιτζάνα, 1 κομμάτι πιπεριάς, και επαναλαμβάνουμε έως ότου γεμίσει η σούβλα ή το σουβλάκι. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα σουβλάκια. Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά τα λαχανικά και τα ψήνουμε σε ηλεκτρική ψησταριά ή στα κάρβουνα ή στο γκριλ και από τις δύο πλευρές για περίπου 15 λεπτά (συνολικά), μέχρι να γίνουν.
Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ποτέ-πότε, για περίπου 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μυρωδικό, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ή τη βάζουμε χωριστά σε μπολ. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και φέτα. Τα σουβλάκια αυτά είναι ιδανικά συνοδευτικό για όλα τα ψητά κρεατικά.