Συνταγή: Ανδρέας Λαγός
Ο Ανδρέας Λαγός φτιάχνει εύκολα και λαχταριστά κοτοσουβλάκια.
Υλικά
- 700 γρ. φιλέτα από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους μεγέθους μπουκιάς
- 300 γρ. ντοματίνια (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση)
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 5 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σπόροι μουστάρδας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία.
Σε ένα βαθύ μπόλ ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, το πετιμέζι, τους σπόρους μουστάρδας, το σκόρδο και αλατοπίπερο. Βάζουμε στο μπολ τους κύβους του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχούν από όλες τις μεριές. Στη συνέχεια, τους περνάμε εναλλάξ με τα ντοματίνια σε καλαμάκια μπαμπού.
Ακουμπάμε τα σουβλάκια στη σχάρα του φούρνου που έχουμε λαδώσει ελαφρώς και τα βάζουμε στην πιο υψηλή σκάλα μέσα στο φούρνο. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λίγο νερό ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά από το ψήσιμο και να μην «καπνίσει» ο φούρνος. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, αν έχουμε βάλει στήθος, ή για 15 λεπτά, αν έχουμε πάρει μπούτι, γυρίζοντας τα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και αλείφοντάς τα πότε-πότε με ένα πινέλο με τη μαρινάδα. Ελέγχουμε αν έγιναν, κόβοντας ένα κομμάτι – πρέπει στο εσωτερικό του να μην έχει ίχνος αίματος ή έστω κάποιο ροζέ σημείο. Τα σερβίρουμε ζεστά.
Συνοδεύουμε με: Σαλάτα με γλιστρίδα και λαδόξιδο και παξιμάδι ή ψωμί της αρεσκείας μας. Για ακόμα πιο χορταστικό αποτέλεσμα, φτιάχνουμε ένα απλό πιλάφι ή μια τηγανιά πατάτες.