Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑρνάκι σε κυβάκια μαριναρισμένα σε αρωματικό πετιμέζι με κόλιανδρο και κόκκινο κρασί είναι η τέλεια συνταγή για τα πιο νόστιμα σπιτικά σουβλάκια αρνιού με κοκκάρια!
Υλικά
1 κιλό μπούτι από αρνάκι γάλακτος, κομμένο σε κύβους των 2,5 εκ.
24 κοκκάρια (με μέγεθος περίπου όσο και των κύβων του κρέατος), ξεφλουδισμένα
Για τη μαρινάδα
2/3 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι (ή μέλι, κατά προτίμηση καστανιάς ή από ρείκι, για την ιδιαίτερη, καπνιστή τους γεύση)
2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
3 κουτ. σούπας κόκκινο ξηρό κρασί
30 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, ελάχιστη κανέλα
αλατοπίπερο
Μυστικά
Αν θέλουμε, σουρώνουμε τη μαρινάδα και τη βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι, για 10 - 12 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να σιροπιάσει ελαφρώς. Στα μισά του ψησίματος, αλείφουμε με ένα πινέλο τα σουβλάκια με τη σιροπιασμένη μαρινάδα.
Διαδικασία
Για τη μαρινάδα
Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια αρνιού με κοκκάρια, σε πετιμέζι, κόλιανδρο και κόκκινο κρασί ξεκινάμε με τη μαρινάδα.
Ανακατεύουμε το πετιμέζι, το βαλσάμικο ξίδι, το κρασί, το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το αλάτι το πιπέρι και τη κανέλα.
Μαρινάρουμε τους κύβους αρνιού και τα κοκκάρια, για 1 - 2 ώρες, στο ψυγείο, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνουμε και τα περνάμε εναλλάξ στα καλαμάκια, βάζοντας από 3 κοκκάρια σε κάθε καλαμάκι.
Σουβλάκια
Ψήνουμε στο γκριλ στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, για 18 - 20 λεπτά, συνολικά.